Leden van PS bij Kitesurfzone

Leden van PS bij Kitesurfzone

Publisearre op:

Op uitnodiging van de Club van Aanjagers van de Tsjûkemar hebben leden van de Provinciale Staten 7 december de mogelijke kitesurfzone in Delfstrahuizen bezocht. Ruim 25 statenleden en fractiemedewerkers kwamen naar Delfstrahuizen om zich te laten informeren over de plannen in het gebied. Ook gedeputeerde Sietske Poepjes wandelde door het gebied mee en liet zich bijpraten door de Club van Aanjagers.

,,We hebben aan de Mienskip gevraagd wat zij zelf met dit gebied willen. Daarop kregen we 148 reacties”, vertelde voorzitter van de Club van Aanjagers, Frans Heesen aan de gasten. ,,Het strand is perfect voor recreatie voor buurtbewoners, maar er kan meer reuring bij. Wij zouden graag het wandelgebied willen combineren met een kitesurfplek voor beginnende kiters mét bestemming voor natuur. We hebben intussen alle neuzen dezelfde kant op. Nu is de provincie aan zet.”

Kitesurfers hebben in 2019 de Tsjûkemar getest. De beste plek bleek de Marswal, een stuk kwetsbaar natuurgebied. Die locatie viel daarom gelijk af. De tweede keuze was het strand bij Delfstrahuizen. Door een paviljoen te maken, dieper het meer in, zijn kiters gescheiden van bezoekers aan het strand. Uitbreiding van de natuurlijke strekdam met openingen zorgt  voor een goede waterdoorstroming waardoor de blauwalg weinig kans krijgt. ,,Als de toerist hier wil recreëren, dan is dat mooi meegenomen. Maar het is voor de lokale bevolking bedoeld.” De Staten- en fractieleden maakten volop foto’s en filmpjes van het winterse strand en water in Delfstrahuizen. In Hotel Tjongervallei in Delfstrahuizen werden de gasten bijgepraat over de andere projecten zoals Buorkjen mei Wearde, de Boomstoelen en het Gebiedsonderwijs.

Tekst en foto’s: Brenda van Olphen