Watersport krijgt vaste plek in onderwijs Tsjûkemar regio

It Klimmerblêd

Watersport krijgt vaste plek in onderwijs Tsjûkemar regio

Publisearre op:

De watersport krijgt volgend jaar een vaste plek het onderwijs in de Tsjûkemar regio. Voor het project Gebiedsonderwijs werken de basisscholen rondom het grootste meer van Fryslân samen.

Gesina Zeldenrust en Inge de Koning vertegenwoordigen het project Gebiedsonderwijs. Zij hebben als doel om niet alleen het omgevingsbewustzijn te vergroten, maar ook om verbindend te werken. ,,Wij sluiten bij het bestaande lesprogramma aan. Wij maken het alleen meer lokaal”, zegt Zeldenrust. ,,Het is belangrijk dat kinderen zich van de omgeving bewust zijn”, zegt Inge de Koning, ,,Door kinderen te leren over bijvoorbeeld het nut van de boer, bedrijven en het water draag je bij aan de leefbaarheid en de toekomst van de Tsjûkemar regio.”

Op de scholen rondom De Tsjûkemar wordt vanaf volgend jaar onder andere een sportweek gehouden. De laatste drie jaar heeft Optimist on Tour groep vijf tot en met acht lesgegeven. Vanaf volgend jaar zijn alle klassen welkom. Groep 1 kan dan bijvoorbeeld een papieren bootje maken of spelen bij een watertafel. Zeldenrust: ,,Het is de bedoeling dat de kinderen gaan samenwerken. De oudsten leren zo van de jongsten en andersom. Zo leer je de omgeving en elkaar optimaal kennen.”

Sport is één van de vier leerlijnen. De kinderen krijgen verder les in cultuur, techniek en natuur. De gedachte is dat leren anders kan. “Afwisselender, aansprekender, meer in lijn met de belevingswereld van de kinderen en bovenal meer in lijn met de omgeving waarin wij wonen. Met betrokken ouders, bevlogen leerkrachten en inspirerende ondernemers. Samen uit de boeken én in de praktijk leren.”

Tekst: Brenda van Olphen
Foto’s: Club van Aanjagers van de Tsjûkemar