De Tsjûkemar

De Tsjûkemar is het grootste meer van Fryslân en ligt in de gemeente De Fryske Marren aan de zuidoost-zijde van de provincie. De oppervlakte van het meer is ongeveer 22 km2. In het meer bevinden zich drie eilanden. De Tsjûkepôle, de Marchjepôle en de Gânzetippe. Rond de Tsjûkemar liggen de dorpen Echten, Echtenerbrug, Delfstrahuizen, Vierhuis, Rohel, Oldeouwer, Sint Nicolaasga, Follega en Oosterzee.

Aan de westzijde wordt het meer doorsneden door de snelweg A6 en is er via de Follegasloot de verbinding met het Prinses Margrietkanaal en verder naar Sloten. Aan de noordzijde vormt de Scharsterrijn de verbinding met Scharsterbrug en de Langweerder Wielen. Aan de oostzijde is er via de Broeresloot de aansluiting met Heerenveen en aan de zuidoostzijde via Echtenerbrug en de Pier Christiaansloot de verbinding met de Tjonger, de Turfroute, Blokzijl en Overijssel.

Naar haar visie wil de Club van Aanjagers van de Tsjûkemar het meer ontwikkelen van een doorvaartmeer naar een bestemmingsmeer dat gastvrij is voor iedereen en een economische impuls voor het gebied vormt.