Natuur- en Cultuurweek van Jong Tsjûkemar geopend

Natuur- en Cultuurweek van Jong Tsjûkemar geopend

Gepubliceerd op:

Gedeputeerde Friso Douwstra van provincie Fryslân heeft 8 mei de Natuur- en Cultuurweek van Jong Tsjûkemar geopend. De leerlingen van basisschool Twa yn ien in Echtenerbrug startten de week met de Friese taal. Dichter van Fryslân Sigrid Kingma droeg het eerste gedicht voor over het ontstaan van het meer. Zanger Sipke de Boer zong een Tsjûkemar-lied.

In de Natuur- en Cultuurweek gaan de kinderen van dertien basisscholen naar onder andere het Woudagemaal in Lemmer, maken ze een boswandeling in Sint Nicolaasga en leren ze meer over het leefgebied van de ringslangen en amfibieën in Rohel. ,,De kinderen gaan de omgeving in en leren van hun eigen omgeving”, zegt Marleen Brouwer van Jong Tsjûkemar. ,,Er is ook ontzettend veel te leren in het gebied.”

Gedeputeerde Douwstra vindt het initiatief ‘machtich moai’. ,,De kinderen gaan erop uit om in de eigen omgeving te leren en niet alleen in de schoolbanken zitten. Dat ze een rietdekker of boer bezoeken, is prachtig. Het is belangrijk om de taal en cultuur op deze manier door te geven.”

Cultuur en Natuur is een van de vier onderdelen van Jong Tsjûkemar. Het lesprogramma stond vorig jaar in het teken van bewegen met onder andere een skeelerles in Sint Nicolaasga, meekijken op het skûtsje van Echtenerbrug en een les in freerunning. De volgende projectweek, Techniek, staat voor dit najaar gepland. Jong Tsjûkemar wordt ondersteund door de Club van Aanjagers van de Tsjûkemar.

Tekst en foto: Brenda van Olphen