Wandelen en fietsen langs de Broeresleat
Gepubliceerd op:
Of je er in je vrije tijd nu te voet, per fiets of per boot op uit wilt, in het natuurrijke De Fryske Marren vind je volop mooie routes. Zo ook in het gebied van de Tsjûkemar, waar dankzij de Club van Aanjagers het recreatieve aanbod flink toeneemt. De nieuwste aanvulling is een wandel- en fietspad langs de Broeresleat.
“Dit is wat we noemen een ‘quick win’. Met relatief weinig werk is een prachtig resultaat te behalen. Er ligt namelijk al een voetpad; dat pad verharden wij, zodat ook fietsers er gebruik van kunnen maken.” Aan het woord is Dick Schuurman, die zich bij de gemeente naast zijn rol als bedrijvencontactfunctionaris ook bezighoudt met het bevorderen van de recreatie in De Fryske Marren. In samenwerking met de werkgroep Wandel- en Fietspaden van de Club van Aanjagers heeft hij zijn zinnen gezet op een nieuw wandel- en fietspad langs de Broeresleat. Dit pad sluit straks vanaf de Tsjûkemar bij Vierhuis aan bij het bestaande fietsnetwerk en zorgt er zo voor dat er een directe fietsverbinding is tussen het meer en het riviertje De Tsjonger.
“Rond de Tsjûkemar ligt op dit moment al een aantrekkelijke wandel- en fietsroute, die mensen laat genieten van de natuur en hen tegelijkertijd langs diverse cultuurhistorische plekken brengt”, vertelt Domien Ettema, die samen met Sander Akkerman en Harm de Jong de werkgroep Wandel- en Fietspaden vormt. “Een fietspad langs de Broeresleat maakt dit rondje vanaf de oostkant van het meer nog beter toegankelijk.”
Alternatief voor schelpen
Het huidige voetpad, zo’n 2.5 kilometer lang, ligt boven op een dijk. Deze waterkering is eigendom van Wetterskip Fryslân, die de bijbehorende grond laat gebruiken door een nabij gevestigde agrariër. Domien: “Wil je een plan als dit uitvoeren, dan is het essentieel om alle belanghebbenden er vanaf het begin bij te betrekken. Wetterskip Fryslân staat positief tegenover recreatief gebruik van hun dijken, dus in dat opzicht staan de neuzen al dezelfde kant op. Maar als blijkt dat door het aanleggen van het wandel- en fietspad inkomsten van de betreffende boer wegvallen, dan moeten wij dat nog wel goed met elkaar regelen.”
Wat betreft de bedekking van het pad zijn er verschillende opties: een halfverharding, beton of asfalt. Met het oog op de veiligheid van de weggebruikers gaat de voorkeur van de werkgroep en de gemeente uit naar een halfverharding. “Leg je er beton of asfalt neer, dan ga je er racefietsers tegenkomen”, zegt Domien. “Maar we willen juist dat het een rustig, voor wandelaars en recreatieve fietsers prettig te gebruiken pad is. Bovendien voorkom je zo dat het pad riskante scherpe randen krijgt.” De halfverharding die Dick en Domien op het oog hebben, doet denken aan een schelpenpad, maar is een milieuvriendelijk alternatief daarvoor. Ook heeft zo’n pad weinig onderhoud nodig, heeft het minder ingroei van onkruid en blijft het beter liggen dan schelpen.
Toeristische trekpleister
Voor de aanleg van het pad is inmiddels een offerte aangevraagd bij een lokale ondernemer. Het streven is om dit voorjaar met de werkzaamheden te beginnen. Ondertussen gaat de aandacht ook al uit naar andere projecten die helpen om het wandel- en fietspadennetwerk in de gemeente uit te breiden.
Dick: “In de omgeving van de Tsjûkemar zijn nog meer ontbrekende schakels waar wij mee aan de slag willen, vooral met als doel om het fietsrondje nog dichter langs het water te krijgen. En we kijken bijvoorbeeld naar mogelijkheden om oude, historische wandelpaden in ere te herstellen en wandelroutes langs kleurrijke bloemenbermen te laten lopen. Zo maken we van De Fryske Marren stap voor stap een steeds grotere toeristische trekpleister.”
Tekst: De Fryske Marren
Foto’s: Nantko Schanssema, Foto Nantko